Monday, March 5, 2018

Vegan quiche met spinazie en champignons (met videorecept!)



Wie is er niet gek op quiche? Een krokante bodem gevuld met een romige laag met veel verse groenten, mij kan je er wakker voor maken. De traditionele quiche zit vol met melk, ei en kaas (en vaak ook spek) maar wist je dat je deze ook heel goed veganistisch gaat maken? Al mijn niet-vegan vrienden vonden dit recept te gek, dus daarom deel ik hem heel graag met je.

Het geheim van een goede vegan quiche zit hem in twee ingrediënten: tofu en kala namak. Het eerste ken je vast wel, ik bedoel namelijk gewoon een blok tofu uit de supermarkt. Kala namak ken je wellicht niet, logisch want het is niet zo bekend, ik had er zelf nog nooit van gehoord voordat ik vegan ging eten. Kala namak (ook wel zwart zout genoemd) heeft een hoog zwavel gehalte waardoor het heel erg naar ei smaakt. Dit geeft je quiche echt een upgrade, dus als je ergens een toko in de buurt hebt, ga zeker even kijken of ze het verkopen. Kost geen drol en je hebt er veel plezier van! Nou, op naar het recept. 

Ingrediënten

6-7 plakjes bladerdeeg
1 ui
Teentje knoflook
400 gram champignons of andere paddenstoelen
100 gram spinazie
1 prei
6-7 zongedroogde tomaatjes
400 gram tofu
Twee eetlepels edelgist*
Scheutje plantaardige melk
Theelepel kala namak/zwart zout**
Theelepel Italiaanse kruiden
Theelepel kurkuma
Theelepel tijm

*geeft een kazige smaak, kan je kopen bij de (bio)supermarkt of een gezondheidswinkel
 **geeft een ei smaak aan de quiche, kan je kopen bij de toko

1. Snijdt de ui en knoflook in kleine stukjes en fruit deze in wat (olijf)olie.
2. Was de prei en de paddenstoelen en snijdt deze in stukjes. Voeg toe aan de ui en knoflook, samen met wat peper, zout en alle kruiden.
3. Terwijl de groente gaar wordt voeg je steeds wat spinazie toe, totdat alles geslonken is.
4. Mix de tofu met een scheut plantaardige melk, de edelgist, de kurkuma en de kala namak in een keukenmachine of met een staafmixer.
5. Laat de groente wanneer deze gaar zijn goed uitlekken, zodat je geen vocht in je quiche krijgt.
6. Ontdooi het bladerdeeg en bekleed een ingevette bakvorm ermee.
7. Voeg de tofu toe aan de groente en voeg hier ook de gesneden zongedroogde tomaatjes aan toe. Schep dit op de bladerdeeg bodem en bak in 30-35 minuten af op 180 graden of totdat de quiche goudbruin is. Laat nog vijf minuutjes in de vorm zitten voordat je hem aansnijdt, dan krijg je wat mooiere punten.










En zo komt je heerlijke quiche er dan uit te zien! De volgende dag is hij ook nog heerlijk als leftover lunch of met een salade als avondeten. Je kan naar hartenlust variëren met dit recept. Gebruik bijvoorbeeld eens andere paddenstoelen, paprika of courgette. Deze quiche is ook onwijs lekker met gehalveerde cherry tomaatjes als topping bovenop.



Ik heb ook nog een leuk extraatje voor jullie: van dit recept is ook een video gemaakt! Deze video maakte ik in samenwerking met Abergreen, de duurzaamheidscommissie van de University of Aberdeen. Deze video is daarom Engelstalig, maar het recept is hierboven dus ook in het Nederlands uitgeschreven. Zo kan je niet alleen lezen maar ook zien hoe je deze quiche maakt. Nu gaat 'ie dus zeker weten goed lukken :) Als jij dit recept ook gaat maken, hoor ik het heel graag in de comments of op mijn Instagram @sarahherforth! 

No comments:

Post a Comment